Hydrogenated palm glycerides
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Hydrogenované palmové glyceridy
Glyceridy jsou sloučeniny glycerolu a kyselin, zejména mastných. Jsou to povrchově aktivní látky, které v kosmetice fungují jako emulgátory a tenzidy. Emulgátor zmenšuje povrchové napětí (je schopen absorpce a tvorby filmu), umožňuje promísení dvou za normálních okolností nemísitelných látek např. vody a oleje. Tenzidy snižují povrchové napětí rozpouštědel, usnadňují tak rozpouštění a odstraňování nečistot.
Hydrogenované palmové glyceridy jsou složkou mastné kyseliny v palmovém oleji, které vznikají hydrogenací (ztužením). Hydrogenace umožňuje, aby olejová kapalina zůstala v pevném stavu při pokojové teplotě, dodává jí stabilitu a odolnost vůči oxidaci. Hydrogenované palmové glyceridy jsou povrchově aktivní látky, které v kosmetice plní funkci emulgačního činidla (poskytují přirozenou texturu a stabilizaci v emulzích) a změkčovadla. Tvoří základ vosků. Jsou považovány za bezpečné látky v kosmetice.