Hydrogenated Palm Oil
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Hydrogenovaný palmový olej
Hydrogenated Palm Oil je druh oleje získaný z palmových jader, který byl zpracován za účelem zvýšení jeho trvanlivosti a stability. Úprava probíhá procesem hydrogenace, tedy působením plynného vodíku na molekuly oleje. Při pokojové teplotě má podobu pevné látky bílé barvy. Nejčastěji se užívá jako přísada do zpracovaných potravin (pečivo, mražené polotovary, čokoláda, atd) a kosmetiky. Finální využití oleje závisí na jeho bodu tání po procesu hydrogenace (od pracích prostředků, přes produkty osobní péče až po výrobu svíček). Plně hydrogenovaný palmový olej má méně umělých trans-tuků než částečně hydrogenovaný palmový olej.
V kosmetických formulacích přispívá ke struktuře, stabilitě a roztíratelnosti složení. Při aplikaci na pokožku působí jako změkčovadlo, které dodává jemný a hydratační účinek. Rovněž napomáhá vytvářet ochrannou bariéru na povrchu pokožky, která zabraňuje ztrátě vlhkosti a podporuje hladší a pružnější pleť. Přidává se zejména do krémů, mlék a dekorativní kosmetiky. Jedná se o bezpečnou složku při jejím použití v kosmetických produktech, nicméně se v poslední době spekuluje na dopadem výroby této látky na životní prostředí.