Hydrogenated vegetable oil
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Hydrogenovaný rostlinný olej
Rostlinné oleje jsou kapalné triacylglyceridy, tedy sloučeniny glycerolu a tří molekul mastných kyselin. Získávají se vylisováním (méně často exktrakcí) olejnatých semínek, ořechů, obilnin či jiných druhů semen. Druhy, které jsou tuhé při pokojové teplotě, ale tají při teplotě lidského těla, se někdy označují jako rostlinné tuky (např. kokosový olej, palmový olej, bambucké máslo, kakaové máslo). Mezi tradičně používané kapalné rostlinné oleje patří olivový, mandlový, sojový, olej z pšeničných klíčků apod. Přidáním atomů vodíku k rostlinnému oleji vzniká hydrogenovaný rostlinný olej. Tento chemický proces se nazývá hydrogenace, která vede k přeměně kapalných rostlinných olejů na pevné nebo polotuhé (ztužené) tuky. Stabilizuje oleje a činí je odolnějšími vůči oxidaci.
Hydrogenovaný rostlinný olej v kosmetice plní funkci změkčovadla a kondicionéru. Zpomaluje proces ztráty vody z pokožky tím, že vytvoří bariéru na povrchu pokožky. Udržuje vlhkost pokožky a její elasticitu. Hydrogenované rostlinné oleje se používají při přípravě např. koupelových a masážních olejů, opalovacích přípravků, mastí, mýdel, vůní, vlasových masek a dekorativní kosmetiky. Hydrogenace je nezbytná pro stabilizaci a zpevnění konzistence např. očních tužek apod. Obecně jsou rostlinné oleje základem všech krémů. Jsou nosteli účinných látek a zvyšují schopnost vstřebávání do hlubších vrstev pokožky.