Hydrolyzed casein

Kasein je živočišná bílkovina (protein) tvořící až 80 % bílkoviny mléčné. Je významným zdrojem aminokyselin, vápníku a fosfátů, což jsou důležité složky např. pro rozvoj a růst zvířat. Oproti jiným proteinům se kasein v organismu tráví pomaleji.V žaludku vytvoří formu gelu, což z něj dělá kvalitní zdroj výživy. Kasein proto často používají kulturisti při posilování právě z důvodu pomalého trávení, takže zdroj jejich energie je dlouhotrvající. Po náročném tréninku je však pomalé vstřebávání nevýhodou, proto je lepší kaseinovou bílkovinu přijímat v době odpočinku, nejlépe před spaním. Kasein a jeho sloučeniny kaseináty se také používají v potravinářství jako složky vázající vodu, emulgační a pěnotvorné prostředky a také pro obohacení produktu o bílkovinu (mezi takto obohacené potraviny patří vysokoproteinové nápoje v prášku, sušenky a cereálie, nutriční tyčinky apod.). Tyto látky však nejsou zařazeny mezi aditiva, nemají tedy potravinářské označení a na výrobku se uvádějí pod svým celým názvem.

Hydrolyzovaný kasein je derivát mléka. Vzniká hydrolýzou, což je rozkladná reakce, při které se spotřebovává voda. Takto hydrolyzovaný kasein představuje formu čisté, vysoce kvalitní bílkoviny, která je předtrávená na menší částice. V této úpravě jej používají sportovci pro okamžitý přísun aminokyselina a bílkovin. Dále se používá v potravinářství jako přídatná látka – zahušťovadlo, stabilizátor a zesilovač chutí. Ze stejného důvodu se používá i v kosmetice, kde se také používá jako prostředek na úpravu vlasů a kožní kondicionér. Má také antistatické účinky.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: