Hydrolyzed soy protein
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Hydrolyzovaný sójový protein
Hydrolyzovaný sójový protein se získává pomocí hydrolýzy vyextrahovaných bílkovin ze sójových bobů rostliny Glycine Soja (sójové boby se vaří v kyselině sírové, následně je do roztoku přidán hydroxid sodný). Vzniká tak neviskózní kapalina, nerozpustná ve vodě, má jantarovou až oranžovou barvu a je bohatá na isoflavonoidy. Používá se v kosmetickém a potravinářském průmyslu. V organické kosmetice musí být používány sojové boby, které nebyly geneticky modifikované a musí splňovat podmínky, které definuje označení EcoCert. Nemá žádné negativní účinky na zdraví člověka ani životní prostředí.
V přírodní kosmetice je povolené množství koncetrace do 5%. Díky tomu, že obsahuje vysoké množství důležitých aminokyselin, je velmi oblíbenou přísadou výrobků pro péči o pleť a vlasy, na které působí jako kondicionér. Revitalizuje kožní mechanismy, udržuje kvalitativní funkce epidermu, stimuluje tvorbu kolagenu, elastinu a keratinu. Zaceluje i velmi poškozené vlasy (např. po trvalé ondulaci či častých tepelných úpravách). Zlepšuje jejich vzhled a texturu, obnovuje je a vyživuje. Má výbornou schopnost udržet dostatečnou vlhkost pleti a anti-agingový efekt, vyplňuje vrásky a minimalizuje nerovnosti pleti.