Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Ibišek / Hibiscus sabdariffa / Hibiscus Sabdariffa Flower Extract / Hibiscus Sabdariffa Flower Powder

Ibišek súdánský je jednoletou rostlinou a řadí se mezi přibližně 200 ibišků, okrasných keřů, které po světě najdeme. Rostou především v Asii a potom také v Africe. Konkrétně ibišek súdánský pochází ze severní Afriky, ale lze jej pěstovat v podstatě kdekoliv. Dorůstá přibližně do výšky jednoho metru, má bílé květy s pěti a více okvětními plátky a výrazně červeným kalichem, který je kyselé chuti a nalézá své uplatnění v potravinářství. Slouží jako pochutina, ale používá se také jako barvivo a mnohé národy ho znají také jako léčivku – je známý třeba v ájurvédě.

Ibišek súdánský je bohatý na flavonoidy posilující cévní stěny a také je výborným zdrojem antioxidantů. Vědecké výzkumy prokázaly, že tento druh ibišku může snižovat krevní tlak a také hladinu škodlivého cholesterolu. Přisuzují se mu také mírně analgetické, antivirové, protikřečové a protizánětlivé účinky a osvědčil se při různých potížích močového nebo trávicího ústrojí. Jako přísada do bylinkového čaje je vhodný při nadměrném pocení nebo zvýšené teplotě. Pro jeho lehce nakyslou chuť ho lze kombinovat například s mátou nebo plody šípku. Ibišek súdánský se také přidává do řady ovocných čajů, kterým dodává výrazně červenou barvu.

Produkty, ve kterých Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: