Indigofera tinctoria

Indigovník je rostlina pocházející z východu Indie. Tento vytrvalý polokeř dorůstá obvykle výšky kolem jednoho metru. Má lichozpeřené vejčité listy podobné trnce a kvete drobnými kvítky bílé až růžové barvy, které jsou uspořádány do hroznů. Jeho plody jsou převislé lusky, ve kterých najdeme drobná semínka. Zejména v Indii a Egyptě se indigovník pěstuje jako barvířská rostlina již od starověku.

Listy indigovníku pravého totiž obsahují barvivo zvané indigo. Na jeden kilogram tohoto barviva je zapotřebí asi 30 kg listů. V dávných dobách se používalo jako barvivo na hedvábí, len a další přírodní materiály. Do Evropy se tento keř rozšířil přibližně v 18. století. V současnosti se indigo přidává do přírodních barev na vlasy (spolu s hennou, amlou atd.), případně se používá samostatně. Je vhodné na přirozeně tmavé vlasy, kterým dodá černý odstín s krásnými modrými odlesky.

Produkty, ve kterých Indigofera tinctoria najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: