Inulin
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Inulin / inulin 50 mg / inulin 190 mg / Inulin 200 mg / Inulin 200 mg / inulin 90 mg / Inulin 95% (191,8 mg) / inulin 50 mg / 180 mg inulin / 200 mg inulin
Inulin je nestravitelný sacharid, obsažený v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Je řazený mezi tzv. fruktany (je složený z lineárních řetězců fruktózy). Další z řady fruktanů jsou např. fruktooligosacharidy a oligofrukóza. Je průmyslově vyráběný z čekanky, obsažený je také v artyčoku, banánu, cibuli, topinamburu, pšenici nebo chřestu. Přidává se do funkčních potravin a to hned z několika důvodů: funguje jako probiotikum, zlepšuje vstřebatelnost minerálů, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a tračníku, zachovává neporušené střevní stěny.
Funguje tak, že přejde neporušený přes jícen a žaludek až do tlustého střeva a tam jej začnou metabolizovat střevní bakterie, které ho přemění fermentací na aminokyseliny s krátkými řetězci, sloužící jako zdroj potravy pro střevní epitelové buňky. Fermentační proces stimuluje růst probiotických kultur, pomáhá lepším laktobacilů a bifidobuněk, starající se o naše lepší zažívání. Má využití v chemickém, potravinářském a farmaceutickém průmyslu, převážně jako zahušťovadlo a emulgátor, smíchaný s vodou tvoří gelovou konzistenci.