Inulin

Inulin je nestravitelný sacharid, obsažený v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Je řazený mezi tzv. fruktany (je složený z lineárních řetězců fruktózy). Další z řady fruktanů jsou např. fruktooligosacharidy a oligofrukóza. Je průmyslově vyráběný z čekanky, obsažený je také v artyčoku, banánu, cibuli, topinamburu, pšenici nebo chřestu. Přidává se do funkčních potravin a to hned z několika důvodů: funguje jako probiotikum, zlepšuje vstřebatelnost minerálů, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a tračníku, zachovává neporušené střevní stěny. 

Funguje tak, že přejde neporušený přes jícen a žaludek až do tlustého střeva a tam jej začnou metabolizovat střevní bakterie, které ho přemění fermentací na aminokyseliny s krátkými řetězci, sloužící jako zdroj potravy pro střevní epitelové buňky. Fermentační proces stimuluje růst probiotických kultur, pomáhá lepším laktobacilů a bifidobuněk, starající se o naše lepší zažívání. Má využití v chemickém, potravinářském a farmaceutickém průmyslu, převážně jako zahušťovadlo a emulgátor, smíchaný s vodou tvoří gelovou konzistenci. 

Produkty, ve kterých Inulin najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: