Isoeugenol

Isoeugenol je bezbarvá až světlounce žlutá olejovitá tekutina, která je přirozenou součástí éterických olejů, například ze skořice nebo hřebíčku. Je téměř nerozpustná ve vodě, a naopak dobře rozpustná v organických rozpouštědlech. Isoeugenol se získává zahříváním eugenolu a má sladkou, kořeněnou až lehce dřevitou vůni. Používá se především v parfemářství a také jako aromatická přísada do kosmetiky (krémy, mýdla, šampony atd.). Můžeme se s ním setkat ale i v potravinářství nebo farmacii, kde působí jako antiseptikum a analgetikum. Dále se používá při výrobě UV absorbérů, biocidů, plastů, kaučuků, vanilinu. Isoeugenol je potenciálním alergenem, v koncentrované podobě může dráždit citlivou pokožku. Je na seznamu EU 26 nejčastějších alergenů.

 

Produkty, ve kterých Isoeugenol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: