Isomalt

  • Skupina: Fajn
  • Další názvy: E953, 1-O-α-D-Glucopyranosyl-D-mannitol

Isomalt je organická sloučenina, která se řadí do skupiny cukerných alkoholů. Obecně se používá jako zvlhčovadlo, stabilizátor, sladidlo, plnidlo, nosná látka a protispékavá látka. Získává se procesem extrakce z cukerné řepy a má podobu bílých krystalků. Nejčastěji se využívá v potravinářství. Jedná se o náhražku cukru, která má jen malý vliv na hladinu glukosy v krvi a nepodporuje zubní kaz. Přidává se do potravin pro diabetiky, v cukrářství a pekárenství či při výrobě čokolády a žvýkaček. Zvyšuje sladivost syntetických sladidel, jako je například aspartam. Při nadměrné konzumaci může vyvolat žaludeční potíže, nadýmání nebo průjmy. Isomalt se používá i v kosmetických produktech, kde plní funkci zvlhčovadla – udržuje tedy obsah vody v přípravku a vytváří na pokožce bariéru, která brání odpařování vody. Nejčastěji se přidává do přípravků péče o pleť, jako jsou krémy či séra. Panel pro hodnocení bezpečnosti kosmetických přísad zjistil, že isomalt je bezpečný a nedráždivý pro použití.

Produkty, ve kterých Isomalt najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: