Isopropyl Alcohol

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: Propan-2-ol, isopropanol, Rubbing Alcohol

Isopropyl Alcohol je bezbarvá hořlavá kapalina se silným odérem. Vlastnostmi je velmi blízká klasickému alkoholu (etylalkoholu, neboli kvasnému lihu), tzn., že je rozpustná ve vodě a má nízkou teplotu varu a rychle se odpařuje. Není ale vhodná k lidské spotřebě. Používá se v lakýrnictví, kosmetickém průmyslu nebo ve farmacii (na záněty uší). Přidává se do nemrznoucích směsí a jako rozpouštědlo šelaku. V čisticích prostředcích pro domácnost jej najdeme jako antiseptikum. Na rozdíl od vody má schopnost rozpouštět lepkavé zbytky jako jsou zaschlé žvýkačky anebo lak na vlasy na zrcadle v koupelně.

Isopropyl Alkohol je široce používaná složka v kosmetice hlavně přípravcích osobní péče. Reguluje viskozitu výrobku, zabraňuje přílišnému pěnění při protřepání lahviček, má parfemační funkci, konzervuje, dezinfikuje (brání růstu hub a bakterií ve výrobku) a působí jako rozpouštědlo. Přidává se do balzámů po holení, lázeňských výrobků, do dekorativní kosmetiky, čisticích přípravků, produktů péče o nehty a vlasy i pleťové kosmetiky (hlavně u mastné a problematické pleti).

Produkty, ve kterých Isopropyl Alcohol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: