Isopropyl Palmitate

  • Skupina: Přijatelné
  • Další názvy: IPP 90, Hexadecanoic acid, 1-methylethyl ester

Isopropyl Palmitate je derivát palmového oleje. Jedná se o tekutý průhledný isoester, který se skládá z mastných kyselin, vitaminů a alkoholu. Může být rostlinného, živočišného nebo syntetického původu. Používá se v kosmetice jako emulgátor, kondicionér, změkčovací látka či rozpouštědlo. Zlepšuje vzájemnou návaznost látek a napomáhá dobré roztíratelnosti výrobku. Přidává se do vlasové, tělové i pleťové péče, funguje také jako parfemační a hydratační složka. Dodává vlasům lesk a vytváří hedvábný vzhled. Může mít pozitivní efekt při léčbě plísní na nohou a snižovat riziko ekzému. Ve vlasové kosmetice snižuje antistatický náboj vlasů a zabraňuje jejich nechtěné elektrizaci, napomáhá jejich lepší úpravě.

Isopropyl Palmitate je povolený v certifikované bio kosmetice, je-li derivován z přírodních (neživočišných) zdrojů. Syntetický Isopropyl Palmitate není v bio kosmetice povolen a vykazuje vyšší zdravotní rizika, protože může dráždit pokožku a oči a hrozí, že kontaminace z výroby jinými látkami, které mohou změnit jeho chování a snížit tak jeho bezpečnost. V závislosti na procentuálním zastoupení složky ve výrobku se může u citlivých jedinců objevit mírné podráždění kůže a očí. Látka je vysoce komedogenní, měli by se jí vyhnout lidé s mastnou pokožkou, protože u nich může ucpávat póry a vytvořit příznivé prostředí pro vznik aknózních ložisek i černých teček. V případě že je Isopropyl Palmitate obsažen ve vlasové kosmetice, neměl by přijít do styku s podrážděnou pokožkou hlavy. Může být diskutabilní kvůli palmovému oleji, ale v rámci bio produkce se používá pro jeho výrobu pouze takový, který má certifikaci a pochází z plantáží respektujících přirozené ekosystémy. Není karcinogenní, mutagenní a nevykazuje orgánovou toxicitu.

Produkty, ve kterých Isopropyl Palmitate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: