Jabloň (Pyrus malus)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Apple, Malus Pumila
Jabloň se botanicky řadí do čeledi růžovitých. Má vejčité eliptické listy a bílé, růžové, případně načervenalé kvítky. Plodem jabloně jsou malvice, která mohou mít zelenou, žlutou nebo červenou barvu. V českých zemích je tento strom hojně rozšířený. Čerstvá jablka obsahují především vodu (přes 80 %), dále vlákninu, bílkoviny, různé organické látky a spoustu vitaminů. Ve slupce pak najdeme kromě škrobu také taniny atd. Jablka se pro terapeutické účinky využívají jak čerstvá, tak v podobě čaje, syrovátky nebo octa. Připravují se z něj také homeopatické prostředky.
Jablka se používají v tradičním léčitelství pro své příznivé účinky na zažívací ústrojí. Jsou vhodné při průjmech i zácpě. Při nechutenství podporují chuť k jídlu. Dále pomáhají zlepšovat krevní obraz, přispívají ke snižování krevního tlaku a jsou vhodná při různých onemocněních srdce či ledvin. Jabloň ale nalézá své uplatnění také v kosmetice. Ve složení různých produktů najdeme buď výtažek z jadérek, nebo z celých plodů. Dále se používá jablečná šťáva a také extrakt z květů. Tyto suroviny najdeme ve složení pleťové, tělové i vlasové kosmetiky. Mají antioxidační a adstringentní (stahující) účinky, pomáhají stabilizovat emulze a dodávat jim správnou viskozitu. Podporují hydrataci pokožky, zjemňují ji a podporují její přirozenou pevnost a pružnost. Obsažený pektin pomáhá z pleti odstraňovat nečistoty. Jablko bývá také součástí parfémů, parfémovaných a toaletních vod.