Jasmín (Jasminum)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Jasminum officinale (jasmín pravý), Jasminum polyanthum (jasmín mnohokvětý), Jasminum grandiflorum (jasmín velkokvětý), Jasminum sambac (jasmín arabský)

Jasmín je keř z čeledi olivovníkovitých (Oleaceae), rostoucí do výšky jednoho metru. Rod Jasminum zahrnuje až 200 druhů (k nejznámějším patří např. jasmín velkokvětý, jasmín mnohokvětý či jasmín pravý). Jasmín kvete v červenci až září. Květy (respektive poupata) se sklízí před rozkvětem v ranních hodinách, kdy obsahují nejvíce léčivých a vonných látek. Květy se používají k ochucení čaje, ale připravuje se z nich např. sirup proti kašli. K léčebným účelům lze použít i kořeny a listy jasmínu. Jasmínová silice (éterický olej) se hojně používá k výrobě parfémů (bývá součástí těch nejdražších parfémů). Éterický olej se získává alkoholovou extrakcí květů jasmínu. Protože je na jeho výrobu potřeba mnoho květů, jedná se o jeden z nejdražších éterických olejů. Jeho vůně je sladká, silná, květinová. Nesmí se užívat vnitřně.

Jasmín stimuluje limbický systém a působí jako nervové tonikum. V kosmetice se používá do drahých výrobků pro péči o pleť, obzvlášť jako anti-agingový činitel. Působí antivirově, a proto je vhodný i u problematické pleti. Zlepšuje zajizvení, přidává se do produktů proti striím. Jasmín je antioxidant, napomáhá zlepšovat imunitu. Jeho hlavním úkolem je léčit impotenci a frigiditu. Srovnává menstruaci a používá se při mužských dysfunkcích. Udržuje zdravou dělohu a vaječníky. Reguluje křeče.

Produkty, ve kterých Jasmín (Jasminum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: