Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia)

  • Skupina: Výborné
  • Další názvy: Jeřáb obecný, Jeřabina

Jeřáb ptačí je rostlina z čeledi růžovitých pocházející z Evropy. Příbuzné druhy pak rostou i v severnější Asii a Severní Americe. Jeřáb dorůstá až 5 metrů. Kvete bíle v 7–12 cm širokých chocholících. Jeho červené plody chutnají ptákům, kteří se tak starají o jeho rozšíření (trusem). Jeřáb je dekorativní strom a jeho plody jsou považovány za pikantní koření vhodné k přípravě sirupů, kompotů, vína, dochucování hovězí či zvěřinové pečeně a omáček. Konzumace čerstvých jeřabin může přivodit lehčí otravu (nevolnost, bolesti hlavy, dávení). Sušením nebo vařením však jejich toxicita zcela mizí.

Jeřabiny obsahují organické kyseliny (např. kyselinu parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou aj.), cukry, sorbit, sorbózu, karotinoid sorbusin, vitamin C, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. Působí mírně projímavě a močopudně, zvyšují vylučování žluče, užívají se jako antirevmatikum, k rozrušování a vyplavování močového písku a menších kaménků nebo jako prostředek regulující činnost střev. Osvědčily se i při zánětech horních cest dýchacích. Květy obsahují látky podobné jako plody, navíc je však přítomna sloučenina podobná ženským hormonům. Užívají se ke koupelím končetin při některých ekzémech (např. mírná forma atopického ekzému), v ženském lékařství je lze použít při nedostatku ženských pohlavních hormonů.

Produkty, ve kterých Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: