Jetel luční (Trifolium pratense)

Jetel luční je vytrvalá bylina z čeledi bobovitých (Fabaceae). Pochází z Evropy a přilehlých částí Asie a Afriky. U nás roste téměř všude ve všech nadmořských výškách. Rostlina tvoří mohutný kořenový systém, který proniká hluboko do půdy. Květy jetelu bývají narůžovělé až červené. Latinské pojmenování označuje trojlístek jeho listů. Netypická forma listů jetele, čtyřlístek, se považuje za symbol štěstí. Jetel se používá v zemědělství (krmení dobytka, zúrodňování půdy), včelařství (významná nektarodárná rostlina), lékařství (léčivá bylina) i kosmetice. K léčebným účelům se sbírají hlavně květy. Ty obsahují flavonoidy, fenoly, silice, vitaminy C a E a především fytoestrogeny, které jsou příbuzné ženským pohlavním hormonům estrogenům, a proto je doporučován např. v období klimakteria (kdy bývá hladina estrogenů v krvi nedostatečná) nebo při problémech s nepravidelnou a bolestivou menstruací.

Uplatní se i při dýchacích potížích – usnadňuje odkašlávání, čímž pomáhá při problémech s astmatem, angínou, zánětem průdušek i chřipkou. Má močopudné účinky. Tělo detoxikuje, urychluje metabolismus, pročišťuje krev a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. V kosmetice se používá pro své dezinfekční a protizánětlivé účinky. Je vhodný pro aknózní pleť. Pomáhá při léčbě ekzémů, alergických vyrážek, hnisavých zánětů a drobných kožních poranění. Z nálevu jetele se dá připravit domácí pleťová voda nebo se může použít do koupele.

Produkty, ve kterých Jetel luční (Trifolium pratense) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: