Jojoba Esters
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Jojobové estery, Simmondsia chinensis esters, Estery jojobového oleje
Jojobové estery jsou komplexní směsí mastných kyselin a mastných alkoholů spojených esterovou vazbou. Vznikají interesterifikací jojobového oleje, hydrogenovaného jojobového oleje nebo jejich směsi. Čistý jojobový olej a čistý hydrogenovaný jojobový olej jsou také správně nazývány jojobovými estery. Získávají se ze semen drobnolistého pouštního keře jojoby kalifornské (Simmondsia chinensis), která obsahují 47 až 62 % kapalného vosku. Chemická struktura jojobových esterů je velmi podobná struktuře lidského kožního mazu, velrybího oleje a jeho derivátů (využívají se jako jejich rostlinné náhražky). Jojobové estery jsou velmi odolné vůči oxidaci. Díky těmto pozoruhodným vlastnostem jsou využívány ve velké míře v kosmetických produktech, kde fungují jako změkčovadla a stabilizátory, které prodlužují jejich trvanlivost.
Jojobové estery dodávají produktům strukturu a jsou využívány k vytváření hedvábných olejových gelů bez mastnoty a lepivosti, což je skvělá volba pro emulze, tyčinky, balzámy i masti. Mají hydratační a zklidňující účinky, snižují suchost kůže, zvyšují pevnost pokožky a vyhlazují vrásky. Nemají negativní účinky na zdraví ani životní prostředí.