Kadeřávek (Brassica oleracea varieta sabellica)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: kapusta kadeřavá, kudrnatá kapusta, kapusta kadeřávek, jarmuz, Kale, Brassica oleracea acephala
Kadeřávek, známý také jako kadeřavá kapusta, je dvouletá zelenina z čeledi brukvovitých. Košťálovitá lodyha vysoká okolo 50 cm je porostlá tmavozelenými, u některých odrůd fialovými, zkadeřenými laločnatými listy. Kvete druhý rok, květy jsou žluté, plodem je šešulka se semeny. Pochází ze Středomoří. Patří mezi nejstarší druhy zeleniny, které vznikly šlechtěním brukve zelné, zmínky o jeho pěstování pocházejí už z období antiky. Pro užitkové účely je pěstován jako jednoletka. Oblíben je zejména Anglii, Dánsku a Německu, kde je jeho polní pěstování velmi rozšířeno. U nás ho lze nalézt spíše v zahrádkách. Je velmi odolný a jeho listy se sklízejí postupně během zimy.
Kadeřávek obsahuje množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Je bohatý na karotenoidy, vitaminy A, C, E, K, skupiny B, z minerálních látek zejména na železo, vápník, hořčík, draslík a fosfor. Má také vysoký obsah vlákniny, která podporuje správnou funkci střev. Stejně jako ostatní brukvovitá zelenina je považován za účinného pomocníka při prevenci nádorových onemocnění, působí dobře na trávení a střevní peristaltiku, snižuje hladinu cholesterolu. Kombinace obsažených látek podporuje detoxikaci organismu, působí protizánětlivě a antioxidačně. Díky dobře vstřebatelnému vápníku přispívá ke zdraví kostí i chrupavek a zmírňuje potíže při osteoporóze. V kuchyni má všestranné uplatnění, je možné ho použít stejně jako kapustu. Kvůli vysokému obsahu prospěšných látek se s ním lze setkat také v doplňcích stravy.