Kakaové máslo (Theobroma cacao butter)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Theobroma cacao seed butter, Cocoa butter, Cocoa seed butter, kakaovník pravý

S kakaovým máslem se můžeme setkat jak v kosmetickém, tak potravinářském průmyslu. Je jednou ze základních surovin k výrobě čokolády, ať už hořké, mléčné, nebo bílé. Získává se lisováním hmoty získané z plodů kakaovníku, má krémovou barvu a jemnou, kakaovou vůni. Kakaové máslo je poměrně hodně tuhé a hutné, takže se pro výrobu tělových másel většinou kombinuje s měkčími rostlinnými másly. Kromě toho se také přidává do tělové, pleťové i vlasové kosmetiky. Bývá často v základu balzámů na rty, a dále jej můžeme najít v dekorativní kosmetice nebo ve vlasových kondicionérech. Kromě konzistence a účinných výživných látek propůjčuje kosmetickým přípravkům také příjemnou vůni.

Mezi přední vlastnosti kakaového másla patří to, že je bohatým zdrojem vitaminu E, který je silným antioxidantem. Podporuje hydrataci pokožky a její přirozenou ochrannou vrstvu, změkčuje ji a zjemňuje. U zralé pleti pomáhá vyhlazovat drobnější vrásky a je vhodné i k ošetření očního okolí. Není však vhodné na aknózní pleť, protože je poměrně dost komedogenní. Těhotné ženy ocení to, že kakaové máslo pomáhá přecházet strijím. Kromě toho je vhodné také k ošetřování čerstvých jizev, urychluje totiž regeneraci poškozené pokožky.

Produkty, ve kterých Kakaové máslo (Theobroma cacao butter) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: