Kakaovník pravý (Theobroma cacao)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: kakao
Kakaovník pravý, botanicky Theobroma cacao, je listnatý strom, který dorůstá do výšky 10-15 metrů. Má oválné až 35 cm dlouhé listy a 1 cm velké, bílé květy. Z květů pak dozrávají po 5-8 měsících žluté 15-20 cm dlouhé plody. Kakaovníky najdeme v deštných pralesích Latinské Ameriky. Kakaovník je zdrojem důležitých surovin potravinářského, farmaceutického a kosmetického průmyslu. Do Evropy byl přivezený Kryštofem Kolumbem. Z kakaových bobů se lisuje kakaové máslo a zbylé výlisky se melou na kakaový prášek. Kakao se používá nejen kvůli své specifické lahodné chuti, ale také jako cenný léčebný prostředek. Kakaový éterický olej se taktéž získává z lusků (semen) pomocí alkoholové extrakce a následně destilace vodní parou. Jeho hlavními účinnými látkami jsou alkoholy a theobromin. Vůně kakaového éterického oleje je hluboká, temná, zemitá, jemně kouřová, s nádechem vanilky a čerstvě mleté kávy. V některých druzích lze pak jemně cítit karamel. Éterický olej kakao nevykazuje žádné kontraindikace. Doporučujeme ho ale neužívat vnitřně a vždy míchat do nosného oleje. V těhotenství a u malých dětí nemá negativní účinky. U alergiků je nutné provést test snášenlivosti.
V léčitelství se kakao využívá hlavně pro celkové posílení organismu, na zlepšení cirkulace krve či jako afrodiziakum a hormonální stimulant. Nepražené nebo-li raw kakao je silným antioxidantem a řadí se mezi tzv. superfoods. Kakao je zdrojem mnoha prospěšných živin, jako jsou bílkoviny, vitaminy a hlavně minerální látky. Je v něm zastoupen zejména thyamin, vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo, měď a vitamin C. Má také vysoký obsah omega 6 mastné kyseliny a je taktéž bohaté na flavonoidy a polyfenoly. Raw kakao zlepšuje svalové a mozkové funkce, pomáhá předcházet depresivním stavům a posiluje zdraví srdce a cév. Lze jej používat jako prevenci infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Existují názory, že může chránit před vznikem rakovinového bujení. Kakao zlepšuje přirozené metabolické funkce organismu a napomáhá detoxikaci těla od škodlivých látek a volných radikálů.
V kosmetice se nejvíce používá kakaové máslo, kakaový éterický olej, ale také samotný kakaový prášek. Esenciální olej z kakaa se využívá v parfemářství, ale i v prostředcích osobní péče, jako jsou tělová másla anebo balzámy na rty. V kosmetice je éterický olej kakao velmi ceněnou ingrediencí, protože má dobré schopnosti ozdravování poraněné pokožky a stimuluje regeneraci pokožky. Detoxikuje, vyživuje, regeneruje, hydratuje a působí jako antioxidant. Raw kakaový prášek obsahuje vysoké množství polyfenolů, oligomerních procynanidinů a dalších flavonoidů. Má výborné zvláčňující účinky, předchází šupinatění pokožky. Dále se v kosmetice používá kakaový extrakt.