Kakaovník velkokvětý (Theobroma grandiflorum)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Bubroma grandiflorum, Theobroma macrantha, Guazuma grandiflora, Cupuaçú, Lupu, Copoasú, Copuazú, Cupuarana, Cupuasú
Kakaovník velkokvětý je stálezelený strom z čeledi slézovitých (Malvaceae) dorůstající do výšky 8-10 m, někdy i 18 m. Má hnědou kůru a jeho listy jsou tmavě zelené, řapíkaté a kožovité. Oboupohlavné květy kakaovníku nevoní, vyrůstají v trsech a mají žlutavou až červenou barvu. Plodem, jenž se podobá velkému lusku, je nepukavá tobolka se světle hnědými semeny. Plody kakaovníku velkokvětého jsou asi 2x větší než plody kakaovníku pravého, dosahují hmotnosti až 1 kg. Nezralé plody jsou většinou zelené, zralé mají různé barvy od žluté až po hnědou. Obsahují velké množství dužniny. Předmětem sběru jsou semena - kakaové boby. Kakaové boby obsahují tuk, bílkoviny, volné dusíkaté látky, škrob, bezbarvé katechinové třísloviny, vodu, vlákninu, popeloviny, theobromin a fialové barvivo antocyanin. Trpkou až nahořklou chuť získaly díky tříslovinám. Dužnina obsahuje cukr, pektin, organické kyseliny, hlavně kys. jablečnou, octovou a vinnou. Čokoláda vyrobená z kakaových bobů není vhodná pro psy a kočky.
Dávní Mayové ze semen kakaovníku připravovali obřadní nápoj. Aztékům boby sloužily jako vykuřovadlo či opojný prostředek. K vývaru z bobů přidávali vanilku, pepř nebo chilli papričky. Po objevení Ameriky se i v Evropě rychle rozšířilo používání kakaového prášku i tuku k výrobě nápojů a cukrovinek. Z kakaových bobů se vyrábí čokoláda, z dužniny neboli pulpy se připravuje kvašený alkoholický nápoj. Pro tyto účely se nejčastěji využívá semen z kakaovníku pravého. Dužnina kakakovníku velkokvětého se používá v Jižní Americe do ovocných nápojů. Jeho plody též slouží jako alternativa k tradičním kakaovým plodům. Chuť plodů z tohoto stromu je však o něco výraznější. Vyloupaná semena kakaovníku se musí fermentovat, aby se zbavila hořké chuti a zbytků dužniny. Kakaovník se zpracovává na kakaové boby, drť, kakaovou hmotu, tuk, kakaové máslo a prášek. Čokoláda z kakaových bobů je bohatá na živiny a silný zdroj energie. Nejzdravější je ta s vyšším obsahem kakaa a nižším množstvím cukru. Pocit štěstí navozuje v čokoládě obsažený tryptofan, theobromin a kofein. Hořká čokoláda je rovněž zdrojem minerálů, např. vápníku, železa, hořčíku, fosforu a řady vitaminů, např. A, B, C a E. Působí příznivě na krevní oběh a srdce. Čokolády je využíváno i v oblasti kosmetiky a wellness. Z čokolády se připravují zábaly a koupele, které dobře působí na pokožku. Kakaové máslo se přidává do různých krémů.