Kaolin

Kaolin je nezpevněná usazená hornina tvořená jílovým minerálem kaolinitem s drobnými křemitými zrnky. Vznikl zvětráváním hornin obsahujících živec v podmínkách teplého a vlhkého klimatu. Má bílou barvu, někdy s béžovým či šedým nádechem. Je tvořen drobnými destičkovitými částicemi, které mají schopnost na sebe pevně vázat vodu, což způsobuje plastické vlastnosti kaolinu při styku s vodou. Kaolin je známý hlavně jako surovina pro výrobu porcelánu. Plavený kaolin slouží jako plnivo při výrobě papíru, příměs do barev, nátěrových hmot, žáruvzdorných cihel. Jeho charakteristickými vlastnostmi jsou žáruvzdornost, plasticita a vaznost. Hlavními producenty kaolinu jsou USA a Čína. U nás se jeho nejkvalitnější ložiska nacházejí na Karlovarsku, další pak na jihu Moravy a na Plzeňsku.

Tento univerzální materiál má odedávna všestranné uplatnění rovněž v kosmetice. Velmi jemný kaolin v podobě bílého prášku je surovinou využívanou zejména pro výrobu pleťových masek. Má totiž výborné čisticí, zklidňující a zmatňující účinky, dokáže účinně absorbovat z pokožky nadbytečný kožní maz i nečistoty, pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky. Vhodný je hlavně pro mastnou a smíšenou pleť, lze ho použít i k péči o pleť citlivou či postiženou ekzémem nebo lupenkou. Kromě pleťových masek bývá rovněž součástí tuhých mýdel, sprchových gelů, suchých šamponů, zubních past, čistících tělových mlék, ale také dekorativní kosmetiky - minerálních make-upů, pudrů, očních stínů apod.

Produkty, ve kterých Kaolin najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: