Karagenan (Carrageenan)

Karagenan je sulfátový polysacharid. Získává se extrakcí z červených řas, nejčastěji z puchratky kadeřavé (Chondrus crispus). Karagenan (želatinový extrakt nebo prášek z řasy puchratky) je často používanou látkou v potravinářství (označení E407), kde se používá jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo - gelující prvek (vytváří gely a husté emulze). Karagenan je veganskou a vegetariánskou variací živočišné želatiny. Přidává se i do potravin, které se používají při redukčních dietách, protože při požití má schopnost zvětšovat svůj ​​objem, a tím způsobuje pocit nasycení. Také ho najdeme v mnoha potravinových doplňcích (např. pro kulturisty). V lékařství se používá jako prostředek na zklidnění kašle. 

V kosmetice plní funkci emulgátoru. Uplatňuje se jako prostředek pro hydrataci a doplnění minerálů v pokožce (obsahuje mangan, zinek, vápník, hořčík). Používá se k výrobě pleťových gelů a gelů na vlasy, zahušťuje pěny přípravků a stabilizuje emulze. V šamponech usnadňuje rozčesávání (vlasy jsou pak lesklé a hladké). Posiluje strukturu vlasu a obnovuje jeho elasticitu.

Produkty, ve kterých Karagenan (Carrageenan) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: