Karnauba (Copernicia cerifera)

Copernicia cerifera je tropický palmový strom, který roste výhradně v Brazílii. Sušením a následným drcením jeho listů je z nich vytlučen takzvaný karnaubský vosk, který se dále rafinuje a bělí. Konečný produkt jsou tedy malé amorfní voskové vločky nažloutlé barvy. Karnaubský vosk obsahuje mastné kyseliny, glykoly a kyselinu skořicovou. Své využití nachází v potravinářství (označený jako E903), průmyslu i kosmetice (hlavně dekorativní).

V kosmetických přípravcích zvyšuje viskozitu, zahušťuje, funguje jako emulgátor, dodává texturu, tuhost, pružnost, plasticitu, lesk a třpyt. Na pokožce vytváří film, který chrání před vnějšími vlivy a díky jeho odolnosti prodlužuje trvanlivost líčení. Karnaubský vosk je hypoalergenní a vhodný tak i pro tu nejcitlivější pokožku.

Produkty, ve kterých Karnauba (Copernicia cerifera) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: