Karubin

  • Skupina: Výborné
  • Další názvy: E410, Lokustová guma, Karob

Karubin je přírodní stabilizátor, který se vyskytuje v semenech rostliny rohovník obecný (Ceratonia siliqua) rostoucí v oblasti Středozemního moře. Ze semen rostliny se získává odstraněním slupky, následným oddělením jádra a rozemletím na moučku. Karubin se užíval již ve starověkém Egyptě, kdy se používal jako pojivo při mumifikaci. Jde o vlákninu, která je rozpustná v teplé vodě. Dnes se využívá zejména v potravinářském průmyslu jako stabilizátor (udržuje fyzikálně-chemické vlastnosti potravin) a zahušťovadlo (zvyšuje viskozitu). Karubin se používá i v textilním, či kosmetickém průmyslu.

Stabilizuje emulze a zahušťuje mléčné výrobky. Má schopnost vázat vodu a na povrchu masných výrobků vytváří filmy. Karubin lze nalézt i v nápojích, cukrovinkách, sýrech, náplních, zmrzlinách, džemech, pudincích, polévkách a uzenářských výrobcích. Rovněž se přidává do mléčné výživy pro kojence od ukončeného 4. měsíce a do příkrmů. V kosmetických přípravcích plní funkci změkčovadla (zjemňuje a zklidňuje pokožku) a emulgátoru (spojuje vzájemně se nemísitelné kapaliny jako je voda a olej). U karubinu nejsou známy nežádoucí účinky a je považován za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Produkty, ve kterých Karubin najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: