Klikva bahenní (Oxycoccus palustris)

Klikva bahenní je rostlina z čeledi vřesovcovitých (Ericaceae). Roste v tundře a z jejích semen se za studena lisuje žlutý nebo zlatavý olej, který má jemně ovocnou vůni a je ceněnou součástí výrobků přírodní kosmetiky. Je plný antioxidantů, obzvláště tokotrineolů (spolu s tokoferoly se řadí do skupiny vitaminů E), které jsou rozpustné v tucích a vykazují silné antioxidační schopnosti, zároveň působí jako konzervanty. Chrání pokožku před povětrnostními vlivy, poškozením, předčasným stárnutím a vyhlazují vrásky. 

V tomto oleji najdeme také výrazný podíl omega mastných kyselin omega-3, omega-6 a omega-9. Díky nim dokáže naše pokožka lépe absorbovat a využít právě zmíněné vitaminy E a další živiny, které jí použitím tohoto oleje dodáváme. Olej je vhodný pro stárnoucí nebo suchou, snadno se loupající pleť, navrací kůži mladistvý vzhled a pevnost. Protože se jedná o přírodní složku, nevykazuje alergické reakce a je používána i v organické kosmetice. 

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: