Kmín kořenný (Carum carvi)

Kmín kořenný (botanicky Carum carvi) je dvouletá nebo vytrvalá bylina, rostoucí do výšky až 60 cm z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Jeho domovem je Evropa a Asie. Roste hlavně na lukách a pastvinách jako planá rostlina. Kvete bílými až růžovými, drobnými, vícečetnými květy od června do července. Listy kmínu jsou bohaté na vitamin B a C a železo. Semena kmínu se tradičně používají v potravinářství, lidovém léčitelství a kosmetice, obsahují vysoký podíl karvonu, sacharidů, bílkovin a tuků, ale také prospěšné minerály, jako je draslík, hořčík, zinek.

Parovodní destilací se ze semen kmínu kořenného získává éterický olej, který má poměrně široké použití v aromaterapii i tradiční medicíně, ale nesmí být používán těhotnými ženami, protože může způsobit potrat a ve vysokých koncentracích může být neurotoxický. Obsahuje karvon, dihydrokarvon-Cis, limonen a myrcen. Léčivé účinky kmínu se využívají při problémech s trávením, pro podporu sekrece žaludečních šťáv, uvolnění křečí a plynatosti, má také dobrý protiplísňový účinek. Používal se také ke zlepšení tvorby mateřského mléka a odstranění zápachu z úst, ale i zlepšení krevní cirkulace a zdraví srdce či při menstruačních i respiračních potížích. V kosmetice se kmín kořenný používá jako parfemační a protiplísňové činidlo.

Produkty, ve kterých Kmín kořenný (Carum carvi) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: