Kokosovník (Cocos nucifera)

Kokosovník ořechoplodý (či kokosová palma) je jediná palma svého druhu, tedy nemá žádné příbuzné rostliny. Jejími plody jsou světoznámé kokosové ořechy, ze kterých se lisuje kokosový olej. Ten má tekutou, čirou a velmi lehkou konzistenci, která už při teplotách kolem 20 °C tuhne a bělá. Do pokožky i organismu se snadno vstřebává a nezanechává příliš mastnou stopu. Kokos je bohatý na bílkoviny, tuky, mastné kyseliny a antioxidanty. Setkáme se s několika druhy kokosového oleje: rafinovaný (rafinuje se zahřátím při vyšších teplotách, tak je zbaven vůně i chuti, má vyšší kouřový bod kolem 230 °C, přichází tím ovšem i o výživové hodnoty), panenský/extra panenský (získává se zahřátím kokosového mléka, které se vyrábí lisovaním usušené a opětovně zvlhčené dužiny; kouřový bod 175 °C) a za studena lisovaný/raw (získává se odstředivým lisováním čerstvé dužiny, kdy nedochází k zahřátí nad 42 °C).

Kokos je antimikrobiální, antiseptický, mírně protizánětlivý, detoxikační, podporuje správnou funkci trávicího systému a štítné žlázy, díky tomu pomáhá při hubnutí, zlepšuje vstřebávání živin do těla a zvyšuje imunitu. Údajně zabraňuje množení viru HIV, snižuje rizika spojená s kardiovaskulárním onemocněním a diabetes. Kokos se po celém světě využívá na nekonečné množství onemocnění, infekcí a poranění, například nemoci dýchacích cest, astma, ledvinové kameny, bolesti zubů, záněty, akné, ekzémy, lupénku, plísně, kvasinky, opruzeniny nebo extrémně suchou pokožku. Zpomaluje tak stárnutí pokožky, pleť zjemní, posilí a zpevní tkáň, také ochrání před poškozením UV zářením. Kokosový olej je vhodný i na svědivou pokožku hlavy trpící lupy, vlasům navíc dodá lesk a zdravější vzhled. Snad jedinou nevýhodou je jeho komedogennost, tedy může ucpávat póry a nedoporučuje se na mastnou pleť.

Produkty, ve kterých Kokosovník (Cocos nucifera) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: