Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris)

Kontryhel obecný je vytrvalá rostlina z čeledi růžovitých (Rosaceae). Tato drobná nenáročná bylinka dorůstá do výšky 10-40 cm. Má žlutozelené nenápadné květy. Kvete od dubna do června. Ochlupené listy kontryhelu zachycují kapky vody, které se lesknou jako perly. O tomto jevu se někdy říká, že „kontryhel pláče“. K léčebným účelům se sbírá hlavně kvetoucí nať a listy rostliny. Nať obsahuje třísloviny, hořčiny, kyselinu salicylovou, silici, organické kyseliny a minerální látky. Kontryhel je znám především jako léčivka pro ženy. Užívá se ve formě čaje, tinktury nebo jako přísada do koupele. Pomáhá při poruchách menstruace - upravuje nepravidelný cyklus, má blahodárné účinky na dělohu, pomáhá při obtížích v době klimakteria. Léčí gynekologické záněty, výtoky, pomáhá při vyhřeznutí dělohy, při problémech s potraty, zraněních při těžkých porodech apod.

Ženám se doporučuje pít čaj z kontryhelu od třetího měsíce těhotenství. Působí svíravě a rychle uzdravuje. Kromě toho odvodňuje, posilňuje srdce a tlumí horečku. Doporučuje se jako hojivý vyplachovací prostředek po extrakcích zubů. Odstraňuje slabost svalů, končetin a pomáhá při chudokrevnosti. Kontryhel se v minulosti používal i při epilepsii a kýle. Použít lze i jako podpůrný prostředek při obezitě. Poslouží také v případě špatného spánku či při cukrovce. Pro své posilující účinky je vhodný i pro děti, které jsou svalově slabé a neprospívají. Zevně umí kontryhel léčit např. bodné a sečné rány, ale také hnisající vředy. V kosmetice se pro své regenerační a protizánětlivé účinky používá např. do ústních vod nebo pleťových tonik. Kontryhelová tonika jsou vhodná pro aknózní pleť, ale dobře se hodí třeba i na pleť se sklonem tvorby stařeckých skvrn.

Produkty, ve kterých Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: