Kosatec (Iris)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Iris croatica, Iris florentina (Kosatec florentský), Iris germanica (Kosatec německý), Orris

Kosatec je vytrvalá bylina původem pravděpodobně ze jihu Francie a Itálie a může dorůst do výšky 30-100 cm. Kosatec florentský se velmi často přiřazuje ke kosatci německému, a to kvůli jejich podobnému původu, který není zcela jasný. Tyto druhy mají nejen podobný výskyt a zabarvení květů, ale také kosmetické účinky, složení a vůni. Květenství mají převážně modrofialové, výjimečně i bílé a objevuje se od května do června. V kosmetice se nečastěji používají extrakty z oddenku kosatce nebo esenciální olej získaný parovodní destilací usušených a namletých částí kořene. Kosatcový esenciální olej je svou vůní jemně květinový a může být podobný vůni fialek. Kořen kosatce obsahuje například kyselinu myristovou, flavonoidy, triterpeny nebo vysoké množství škrobu. Kosatec nemá žádné kontraindikace.

Kosatec v kosmetice reguluje vlhkost a hydrataci pokožky, také mírní činnost mazových žláz. Je vhodný v podstatě pro všechny typy pleti, zejména pro problematickou, mastnou, ekzematickou a podrážděnou pokožku. Kosatec působí hojivě, zlepšuje zajizvení, mírní zarudnutí. Pleť zjemňuje, chrání a revitalizuje. Prášek z kořene kosatce se používá k bělení zubů. Nejčastěji ho najdeme v šampónech na mastné vlasy a v péči o problematickou pleť. Éterický olej z kosatce se používá jako parfemační složka, v aromaterapii pak zmírňuje bolesti hlavy, tonizuje vylučovací a respirační systém, slouží jako diuretikum i jako prostředek proti horečce.

Produkty, ve kterých Kosatec (Iris) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: