Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Clavaria crispa, Manina crispa, Sparassis radicata, hanabiratake
Kotrč kadeřavý je houba se zvláštní, nepravidelně kulovitou plodnicí, rozčleněnou na množství plochých větviček, které jsou na koncích rozšířené a nakadeřené, se zoubkovaným okrajem. Plodnice je obvykle široká 6-30 cm, ale často bývá i větší a někdy dosahuje hmotnost až 6 kg. Její zbarvení je zprvu bělavé, později krémové, u starších hub nahnědlé. Dužina je pevná a pružná, bílá, na řezu mramorovaná. Kotrč kadeřavý se vyskytuje nejčastěji v borovicových lesech, kde vyrůstá obvykle jednotlivě na úpatí živých i mrtvých jehličnanů, na kořenech kterých parazituje. Roste od července do listopadu.
Kotrč je jedlá houba. Má příjemnou lehce kořeněnou vůni a výbornou, jemně oříškovou chuť. Používá se na přípravu polévky nebo se přidává do omáček. Tato houba je známá i v Asii. v Japonsku se kotrč (nazývaný hanabiratake) tradičně využívá jako prevence před nemocemi a v současnosti jsou jeho účinky při různých onemocněních předmětem výzkumu. Kotrč kadeřavý má vysoký obsah betaglukanů, které zvyšují výkonnost imunitního systému a podporují hojení ran. V současnosti jeho popularita roste i v Evropě, extrakt z kotrče se (obvykle v kombinaci s dalšími houbami) využívá na výrobu doplňků stravy.