Křen selský (Armoracia Rusticana)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: chřen, křín, mořská ředkev, český ženšen, chren, krémový kořen, křen polní, křím, rafan

Křen selský pochází z jihovýchodní Evropy. V našich zemích je pěstován již od 12. století a šlechtěn od 17. století. Dnes je rozšířen po celém světě a často roste na písčitých místech podél rybníků a vodních toků. Křen selský je rostlina z čeledi brukvovitých, pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Křen je velmi bohatým zdrojem vitaminu C, karotenů, minerálů (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor) a antibakteriálních látek. Obsahuje také silice a glykosidy.

Křen je známý především pro své využití v kuchyni, méně už se ovšem ví, že člověku může pomoci s některými neduhy. Máte-li kupříkladu problémy se zažíváním, jeho kořen podporuje trávení a kladně působí i na střevní mikroflóru. Kromě toho podporuje také metabolismus (látkovou přeměnu). Zároveň se jeho konzumace doporučuje při zánětu dýchacích cest, neboť působí antibakteriálně a antisepticky. Křen bývá využíván také při zánětech močových cest a celkově působí diureticky. Placky z listů mohou být např. použity při ischiasu, revmatických potížích, ztuhlých a bolavých svalech, ale také při omrzlinách.

Produkty, ve kterých Křen selský (Armoracia Rusticana) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: