Kukuřičný škrob
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Corn starch, Amylum maydis, Zea mays, Zea mays starch
Kukuřičný škrob je čistě přírodní surovinou, která se získává mletím obilek kukuřice a je hojně užívaná v potravinářství (maizena). Má matně bílou až jemně žlutavou barvu a je prakticky bez chuti. Kukuřičný škrob je téměř nerozpustný ve studené vodě a v lihu. Nemá žádné negativní účinky na lidské zdraví. V kosmetice bývá součástí produktů určených do koupele, k péči o pokožku a také v dekorativní kosmetice jako make-up, pudr či rtěnky. Mimo jiné zvyšuje viskozitu přípravků.
Kukuřičný škrob má dobré abrazivní účinky, a proto se přidává do různých peelingů apod. Přidává se do dekorativní kosmetiky, například do pudrů, protože pomáhá absorbovat nadměrný maz, a tím pleť zmatňuje. Kukuřičný rovněž působí příznivě na stav pokožky a vlasů. Pleť zjemňuje, zanechává ji hedvábnou na dotek a zvyšuje její odolnost. Vlasům dodává přirozený lesk a jemnost