Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkumovník je rostlina z čeledi zázvorníkovitých, pocházející z jihovýchodní Asie. Dorůstá do výšky 1,2 metru a kvete v dubnu až v květnu. Sušením a namletím oddenku kurkumovníku vzniká známé koření charakteristické žluté barvy, kurkuma. Žluté barvivo kurkumy je jednou z hlavních složek směsi kari koření. Jako barvivo se nazývá kurkumin a je hojně používáno v potravinářském průmyslu, kde má označení E100. 

Éterický olej se získává parovodní destilací ze sušeného kořene, na jeden litr esence je potřeba 40 kg kurkumy. Éterický olej se nesmí užívat vnitřně. Jeho vůně je sladká, dřevitá a jemně kořeněná. Kurkuma se v kosmetice používá hlavně pro své antibiotické a antimykotické účinky, přidává se proto do výrobků osobní péče a dentální hygieny (pomáhá také vybělit zuby).

Kurkuma působí jako antioxidant. Zlepšuje hojení problematické pleti a funguje proti rozvoji další infekce. Léčí se jí ekzémy, dermatitida i poruchy kožní pigmentace. Snižuje vypadávání vlasů, stimuluje jejich růst a harmonizuje vlasovou pokožku. Funguje proti bolestem, organismus detoxikuje a nemá vedlejší účinky. Přidává se do mastí proti bolestem kloubů a hemoroidům. Podporuje činnost krevního oběhu a zabraňuje krevním sraženinám. Jako ženský olej se doporučuje při cystách. Zlepšuje funkce imunitního systému a je vhodná pro udržení zdravého respiračního systému. Podporuje činnost endokrinních žláz a zlepšuje vylučování hormonů. Kurkuma je také dobrým doplňkem pro překonání depresivních stavů či stresových období.

Produkty, ve kterých Kurkuma (Curcuma longa) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: