kvásek
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Sourdough
Kvásek je živá kultura kvasinek a bakterií, která se používá jako základní ingredience při pečení chleba a dalšího pečiva. Obvykle se jedná o směs pekařského droždí s moukou, případně cukrem, které je rozmíchaná ve vlažném mléce nebo ve vodě s trochou soli. Právě mouka či cukr slouží jako potrava pro kvasinky z droždí, které se v teplé tekutině aktivují. Kvásek se používá již od starověku ke kynutí těst. Rovněž dodává pečivu lepši nutriční profil, než mají další pečiva připravována jiným způsobem – obsahuje tedy více vitaminů, minerálů a antioxidantů. Kvásek může mít také lepší účinek na hladinu krevního cukru a inzulínu. Kvásek samotný není škodlivou přísadou, nicméně pro osoby trpící nesnášenlivostí či alergií na lepek by mohli mít s kváskovým pečivem problém, ale zejména z důvodu přítomnosti mouky.