Kyselina adipová (Adipic Acid)

Kyselina adipová je šestiuhlíkatá dikarboxylová kyselina vyskytující se ve formě bílého krystalického prášku. V přírodě je vzácná a můžeme ji najít v rostlinných buňkách nebo jako součást tuků. Průmyslově se vyrábí oxidací cyklohexanolu kyselinou dusičnou. Používá se hlavně v potravinářství, kde dodává potravinám jemnou kyselou chuť. Nalezneme ji například v pekařských výrobcích, prášku do pečiva, v dochucovacích směsích, cukrovinkách, mléčných a masných výrobcích, v nápojích, konzervované zelenině a želatinových dezertech. Dále se používá do tuků a olejů, kde zabraňuje procesu žluknutí.

Kyselina adipová je také velmi cennou surovinou pro chemický průmysl, a to především jako prekurzor pro výrobu nylonu. V kosmetice se používá společně s dalšími látkami jako změkčovadlo a rozpouštědlo. Je údajně používána v koncentraci 5 % v laku na nehty a 8 % v opalovacích gelech, krémech a kapalinách. Kyselina adipová je mírně toxická a slabě dráždí kůži, ale jinak je považována za bezpečnou látku bez vedlejších účinků.

Produkty, ve kterých Kyselina adipová (Adipic Acid) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: