Kyselina azelaová

Kyselina azelaová je látkou, jež se přirozeně vyskytuje na povrchu pleti. Kromě toho ji najdeme v různých celozrnných cereáliích, ječmeni nebo třeba v žitu. Jako izolovaná látka má podobu čistého krystalického prášku bílé až nažloutlé barvy a je rozpustná ve vodě. Kyselina azelaová se přidává do kosmetických přípravků určených pro mastnou a problematickou pleť. Hraje totiž důležitou roli v hojení akné, protože působí antibakteriálně a protizánětlivě, a také pomáhá snižovat produkci mazu. Funguje taktéž jako jemný peeling, aniž by způsobovala podráždění pleti. Kromě toho podporuje správný metabolismus kožních buněk a díky svému antioxidačnímu působení chrání pleť před předčasným stárnutím. Kyselina azelaová je vhodná i k odstraňování nadměrné pigmentace pokožky či při růžovce. Také se používá k úpravě pH kosmetických produktů.

Produkty, ve kterých Kyselina azelaová najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: