Kyselina fumarová (Fumaric acid)
- Skupina: Fajn
- Další názvy: kyselina trans-butendiová
Kyselina fumarová je bílá krystalická látka bez zápachu s ovocnou chutí, špatně rozpustná ve vodě. Připravuje se uměle z kyseliny maleinové, z kvasinek bramborové moučky nebo z kukuřičného škrobu. Uplatňuje se jako antioxidant, ochucovadlo nebo jako regulátor kyselosti. Přirozeně se vyskytuje i jako meziprodukt metabolismu v tělech rostlin a živočichů a také v některých druzích hub.
Využívá se jako ochucovadlo a regulátor kyselosti nápojů s jablečnou, broskvovou a vanilkovou příchutí, v pečených výrobcích a v dezertech se želatinou. Funguje jako antioxidant zabraňující žluknutí některých sypkých směsí, ovocných náplní, uzenin, sušeného mléka, slaných brambůrků a ořechů. V některých zemích se používá i jako konzervant zabraňující mléčnému kvašení vína. V ČR může být kyselina fumarová přidávána do náplní a sladkých omáček, cukrářských výrobků na bázi cukru, ovocných želatinových dezertů, instantních čajů a žvýkaček. Svými účinky může nahrazovat kyselinu vinnou či citronovou – oproti druhé jmenované je pětkrát kyselejší.