Kyselina fytová (Phytic acid)

Kyselina fytová je sloučenina kyseliny hexafosforečné s inositolem. Přirozeně se vyskytuje v buňkách a rostlinných vlákninách (např. v obilovinách, zrnech, semenech, otrubách, ovoci aj.) V semenech obilovin, olejnin a luštěnin tvoří hlavní formu zásobního fosforu (50-80 %). Má podobu bezbarvé až světle žluté viskózní kapaliny. V potravinářství, kde ji najdeme pod označením E391, se používá jako přídatná látka ovlivňující vlastnosti potravin (např. trvanlivost, barva). Kyselina fytová se považuje za tzv. antinutrient, který se vyznačuje tím, že na sebe váže minerály (fosfor, zinek, vápník, železo), a tím brání tělu, aby je plně využilo. Nadbytek kyseliny listové tak vede k nedostatku minerálních látek, což má za následek špatný stav kostí, snižuje metabolismus a zvyšuje riziko chudokrevnosti. Nejlepším způsobem jak její množství v obilninách a luštěninách snížit je kombinace vaření a předcházejícího kyselého namáčení (nejlépe octem nebo citrónovou šťávou přes noc).

Kyselina fytová ale také umí regulovat hladinu glukózy v krvi, snižovat hladinu cholesterolu v krvi, může omezovat vznik ledvinových kamenů a působit preventivně proti některým druhům rakoviny (střev, prsu). V kombinaci s kyselinou retinovou či glykolovou účinně léčí epidermické melasmy. V kosmetice se používá jako látka, která deaktivuje kovové částice v přípravcích, čímž zabraňuje jejich zkažení. V dutině ústní působí jako látka, která snižuje zápach z úst, zvyšuje lesk zubů a celkově je čistí či deodoruje a zubní sklovinu chrání vůči kyselým účinkům. Má také výrazné antioxidační účinky, takže se často využívá jako součást anti-age pleťové péče. Reguluje kožní maz, pokožku hydratuje a také lehce zesvětluje.

Produkty, ve kterých Kyselina fytová (Phytic acid) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: