Kyselina glykolová (Glycolic Acid)

Glycolic acid, česky kyselina glykolová je přirozeně se vyskytující látka, nacházející se v ovoci (melouny, hrozny, ananas) a cukrové třtině a řepě. Patří do skupiny AHA kyselin. Je to nejvíce používaná AHA kyselina v kosmetice, protože má malé molekuly, které snadno pronikají do kůže.

V surovém stavu je to krystalický prášek bílé barvy, tekutá forma je průhledná až jemně žlutá. Má široké kosmetické využití, protože je schopná podporovat obnovu pleti, dobře odstraňuje odumřelé buňky z jejího povrchu, pomáhá proti akné a černým tečkám, stahuje póry. Udržuje vyváženou hydrataci, mírní viditelnost jizev, změkčuje a omezuje projevy stárnutí. Kyselina glykolová srovnává pigmentaci pleti, napomáhá tvorbě kolagenu, funguje ve výrobku jako pH regulátor.

Najdeme ji v produktech tělové a pleťové péče jako jsou obličejové krémy, gely, séra anebo může být součástí kosmetiky proti striím, ale také v šamponech, barvách na vlasy nebo make-upu. Glycolic acid je braná jako látka, která je všeobecně dobře snášená, ale může dráždit citlivější kůži, oči a dýchací systém. Je citlivá na světlo (výrobky s ní by se měly používat na noc). V silných koncentracích, které se ale v kosmetice nepoužívají, může způsobit těžké poleptání kůže.

Produkty, ve kterých Kyselina glykolová (Glycolic Acid) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: