Kyselina jablečná (Malic acid)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Malic acid, E296, kyselina hydroxybutandiová
Kyselina jablečná je karboxylovou kyselinou s výrazně kyselou chutí. Má pevné skupenství v podobě bílého prášku, který je dobře rozpustný ve vodě. Může pocházet z různých zdrojů, a to jak z přírodních, tak syntetických. V přírodní podobě ji najdeme například v ovoci, a to především nezralém, jako jsou zelená jablka, hrušky, meruňky či hroznové víno. Jedná se o látku, která působí velmi příznivě, má antioxidační a protizánětlivé účinky.
Kyselina jablečná se v kosmetice využívá především pro vyrovnání pH výrobků. Má také výborné exfoliační účinky díky obsahu AHA kyselin, podporuje hydrataci pokožky a stimuluje v ní produkci kolagenu. Při vnitřním užití pomáhá zmírňovat únavu a podporuje činnost metabolismu či imunitního systému. Kyselina jablečná se přidává také do potravin, kde plní funkci konzervantu. Pokud by se ovšem konzumovala neředěná, může dojít k alergické reakci (vyrážka, svědění apod.). Taková reakce může nastat i v případě aplikace na pokožku. Jinak nejsou známy nežádoucí účinky kyseliny jablečné na lidský organismus.