Kyselina jantarová (Succinic Acid)
- Skupina: Fajn
- Další názvy: kyselina butandiová
Kyselina jantarová (systematickým názvem kyselina butandiová) je po chemické stránce nasycená karboxylová kyselina se dvěma karboxylovými skupinami. V našem organismu se vyskytuje v takzvaném Krebsově cyklu. Jde o sérii biochemických reakcí, při kterých vzniká oxid uhličitý a chemicky vázaný vodík. Průmyslově se látka vyrábí pomocí mikroorganismů fermentací glukózy z kukuřice nebo z kyseliny octové.
Vyskytuje se ve všech živých buňkách a je součástí řepy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovoce. Nachází se též ve zkvasitelných potravinách, jako je víno, pivo nebo sýry. Je přirozenou součástí rostlinných a živočišných tkání. Upravuje kyselost a chuť potravin, zvýrazňuje jejich chuť. Dodává tělu energii a má regenerační vliv na buňky. Kyselina jantarová stabilizuje strukturu a funkci mitochondrií, působí jako induktor syntézy bílkovin, ovlivňuje pozitivně transport iontů v buňce a transport plynů v organizmu (kyslík a oxid uhličitý). Používá se do nápojů (především do vín a likérů), do pekařských a masných výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. Některé soli kyseliny jantarové se mohou používat jako náhražky soli. Její uplatnění nalezneme i v medicíně, kde se používá jako projímadlo.