Kyselina paraaminobenzoová
- Skupina: Fajn
- Další názvy: paba, pab, vitamin B10
Kyselina paraaminobenzoová, známá také pod zkratkou PABA, je příbuzná kyselině listové. Řadíme ji mezi vitaminy skupiny B (mimo jiné se svými účinky doplňuje s kyselinou pantotenovou). Vzhledem k tomu, že je rozpustná ve vodě, neukládá se v těle do zásoby a její nadbytek se přirozeně vyloučí. Lidský organismus si ji sice dokáže vyrábět sám, ale je vhodné ji i přijímat ve stravě. PABA je důležitá pro správné využití bílkovin ve svalech. Dále má příznivé účinky zejména na pokožku, a to hlavně díky tomu, že ji chrání před škodlivými vlivy UV záření. Působí proti jejímu předčasnému stárnutí, vráskám či tmavým skvrnám. Doporučuje se také při vitiligu, kdy pomáhá pokožce a vlasům navracet přirozený pigment. Kyselina paraaminobenzoová má ale příznivé účinky také na plodnost, stimuluje produkci červených krvinek či hormonů estrogen a inzulín, pomáhá snižovat krevní tlak a posiluje střevní mikroflóru.
Mezi zdroje PABA patří hlavně hovězí játra, droždí, vejce, melasa, obilné klíčky a otruby či rýže. Denní dávka není přesně stanovena, ale ideální je přijímat od 30 do 100 miligramů PABA denně. Pokud se rozhodnete ji přijímat ve formě doplňků stravy, není vhodné samostatné užívání, ale lépe je zvolit celý B-komplex. Kyselinu paraaminobenzoovou ničí alkohol, antibiotika a také antikoncepce s obsahem estrogenů, takže v těchto případech je vhodné dbát na její doplňování. Nedostatek kyseliny paraaminobenzoové se projevuje například ekzémy, zhoršeným trávením, záněty kloubů, ale i celkovou slabostí, podrážděností a skleslostí. Při předávkování může dojít k nevolnosti či zvracení.