Kyselina vinná (Tartaric Acid)
- Skupina: Fajn
- Další názvy: dihydroxy butanedioic acid, 2,3-dihydroxybutandiová kyselina, kyselina dihydroxyjantarová
Kyselina vinná se vyskytuje ve formě bezbarvých, nebo průsvitných krystalků, nebo jako bílý jemnozrnný krystalický prášek. Je bez zápachu, kyselé chuti. Přirozeně se vyskytuje v ovoci. Obvykle je získávána jako vedlejší produkt z hroznů při výrobě vína. Stejně jako kyselina jablečná se používá pro udržení rovnovážného pH mezi kyselými a zásaditými složkami. Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve velkém množství však může mít projímavé účinky nebo může způsobit zánět žaludku a střev.
Kyselina vinná se používá především k úpravě kyselosti ovocných nápojů, vín, cukrovinek, želé, pekařských výrobků, ovocných šťáv, mražených mléčných výrobků, potravinářských barviv nebo sušených vaječných bílků. Dále se využívá jako kyselá složka do prášků do pečiva, též jako emulgátor regulující proces rosolovatění nebo jako zvlhčující látka. Je přidávána do celé řady hydratačních krémů, šamponů, kondicionérů a produktů pro ochranu proti slunci. Také se používá v produktech určených pro léčbu akné, neboť napomáhá čistit póry. Kyselina citrónová patří mezi cheláty, což jsou negativní látky, které na sebe vážou nečistoty a dají se lehce spláchnout (chlór, železo v případě tvrdé vody). Má hydratační účinky a podporuje tvorbu kolagenu.