L-tryptofan
- Skupina: Výborné
- Další názvy: L-2-amino-3-(indole-3-yl) propionic acid
L-tryptofan je aminokyselina, kterou je možné nalézt v mnoha rostlinných i živočišných bílkovinách. Jedná se o esenciální aminokyselinu, tudíž je potřeba jej získávat z potravy. Největší obsah l-tryptofanu je například ve vejcích, tresce, lososech, krůtím mase, mléčných výrobcích, bramborách, ovesných zrnech, luštěninách či banánech. Existuje ještě druhá forma tryptofanu – d-tryptofan, který může být po pozření pro lidský organismus toxický. Princip účinku l-tryptofanu je založen na jeho transportu do mozku a za přítomnosti vitaminu B6 se přeměňuje na serotonin (“hormon štěstí“). V kombinaci s vitaminem B3 se přeměňuje na melatonin (hormon zodpovědný za kvalitní spánek a řízení jeho fází).
Celkově má schopnost podporovat správnou funkci centrální nervové soustavy a psychickou odolnost organismu. Příznakem, že osoba trpí nedostatkem l-tryptofanu může být: bolest hlavy, zhoršení paměti, změny nálad, poruchy spánku či onemocnění kůže. V kosmetice má l-tryptofan pro pokožku hydratační a antioxidační vlastnosti, stejně jako většina ostatních aminokyselin. Vzhledem k tomu, že se jedná o látku, která se běžně vyskytuje v lidském těle, tak její použití není považováno za nebezpečné, nicméně děti, těhotné a kojící ženy by měly konzultovat užívání l-tryptofanu s lékařem.