L-tyrosin
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Tyrosine, 2-Amino-3-(4-hydroxyphenyl)propanoic acid, 4-hydroxyfenylalanin
L-tyrosin je neesenciální aminokyselina, která je částečně produkována lidským tělem. Může být také dodáván do těla potravinami jako jsou sójové produkty, kuřecí či krůtí maso, ryby, arašídy, mandle, avokádo a další. Rovněž lze l-tyrosin přijímat ve formě doplňků stravy. Pro komerční použití se získává z rostlinných zdrojů patentovaným ekologickým procesem extrakce oleje. Tyrosin je základním stavebním kamenem hormonů štítné žlázy (trijodtyronin a tyroxin) a dále je nezbytný pro tvorbu poplachových a stresových hormonů (adrenalin a noradrenalin), které se v těle syntetizují z dopaminu, který je přímo přeměňován z l-tyrosinu. Ve spojení s dalšími látkami (např. synefrin, kofein, taurin) podporuje spalování tuků.
V kosmetice a produktech péče o pleť se používá pro svou schopnost produkovat melanin (vytváří barevný pigment a umožňuje pokožce opálení). Dále se předpokládá, že ve spojení s vitaminem C stimuluje tvorbu kolagenu. V kosmetických přípravcích může napomáhat zmírnění vrásek, způsobených věkem a také slouží jako zvlhčovadlo, které hydratuje pleť. L-tyrosin je bezpečný pro požití v potravinách, protože se jedná o aminokyselinu, která se vyskytuje v těle každého člověka. Výzkumy potvrzují, že je bezpečný i ve formě doplňků stravy a přípravcích pro lokální aplikaci na pokožku.