Lactase
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Laktáza, Lactase-phlorizin hydrolase, Glycosylceramidase
Lactase je trávící enzym, který je přirozeně produkovaný mnoha organismy. U lidí a savců se nachází v kartáčovém lemu tenkého střeva. Funkcí tohoto enzymu je úplné trávení plnotučného mléka a má schopnost štěpit laktózu. Proto se využívá k výrobě bezlaktózových výrobků. Při nedostatku laktázy se u osob konzumující mléčné výrobky mohou objevit příznaky intolerance laktózy (plynatost, průjem). Enzym se může užívat jako doplněk stravy nebo jako prostředek k léčbě intolerance laktózy. Průmyslově se získává extrakcí z kvasinek nebo plísní ve formě bílého prášku. Někdy se laktáza využívá jako doplněk pro kojence trpící kolikou nebo předčasně narozené děti, nicméně nejsou vědecké podklady pro to, že má laktáza skutečně takovou funkci. Látka je považována za bezpečnou pro většinu lidí i pro těhotné a kojící ženy, ve zvláštních případech může u některých lidí způsobit alergické reakce.