Lactobacillus casei
Lacticaseibacillus casei je bakterie mléčného kvašení, která patří do největšího rodu (laktobacily) v čeledi Lactobacillaceae. Jedná se o grampozitivní bakterii s tyčinkovitým tvarem. Přirozeně se vyskytuje v lidském trávícím traktu, močovém a pohlavním ústrojí. Komerčně se používá při fermentaci mléčných výrobků a ve formě doplňků stravy jako probiotikum. Tato probiotika jsou prospěšná pro trávicí systém, kde usnadňuje trávení těžkého jídla a absorbování důležitých živin. Působí jako prostředek prevence či léčby průjmy a mohou léčit onemocnění střev (Crohnova nemoc, syndrom dráždivého tračníku, zácpa, kolika a další). Přidává se také do mléčných výrobků jako jsou jogurty, mléčné nápoje, sýry a další. V kosmetice se využívá jako složka, která poskytuje bohatou výživu pro pokožku a vykazuje dobrý účinek proti stárnutí. Rovněž může léčit kožní ekzémy, akné či dermatitidu. Přidává se do kosmetických produktů, jako jsou hydratační krémy, masky a čistící gely na obličej. Nejsou záznamy o škodlivosti této bakterie při jejím vnitřním či vnějším užití.