Lactobacillus plantarum
Lactobacillus plantarum je druh grampozitivní bakterie z rodu laktobacilů, který se běžně vyskytuje v mnoha fermentovaných potravinářských produktech, a i v anaerobní rostlinné hmotě. Vyskytuje se v rostlinách, střevech hmyzu a ve střevním traktu obratlovců jako tzv. kočovný organismus. Tvarem tato bakterie připomíná rovné tyčinky se zaoblenými konci a shlukují se do párů nebo krátkých řetízků. V potravinách je možné Lacobacillus plantarum nalézt ve fermentovaných potravinách, jako je zelí, nakládané okurky či kimchi. V komerčním průmyslu se využívá jako probiotikum, zejména ve formě doplňků stravy. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Stimuluje trávící systém (speciálně se zaměřuje na prostředí v dolní části trávícího systému), pomáhá udržovat střevní propustnost, napomáhá tělu produkovat vitaminy, může zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku, zlepšit příznaky atopického ekzému a chránit kardiovaskulární systém. Při nadměrném užívání doplňků stravy s tímto laktobacilem může vést k nadýmání a průjmu.
V kosmetickém průmyslu se využívá k léčbě či prevenci kožních onemocnění. Má schopnost obnovovat přirozenou kožní bariéru, léčit zánětlivé kožní stavy a zamezovat růstu nežádoucích mikroorganismů na pokožce. Celkově zlepšuje vzhled pokožky a využívá se i schopnosti zamezování nepříjemného tělesného zápachu. Nejsou záznamy o škodlivosti této bakterie při lokální aplikaci na pokožku.